Turer 2017

DAGSTUR TIL FINNØY- 23. mai  2017

Finnøy i Rogaland kart.png

 

 

Buss med sjåfør og reisleder fra Boreal Travel AS/Sør–Vest reiser møtte 47 morgenfriske mennesker for avreise fra Stavanger bussterminal kl. 0800. Vi kjører gjennom Byfjordtunellen til øya Sokn og Mastrafjordtunnelen til Rennesøy. 

Etter en bedre bussfrokost på rasteplassen ved avkjøringen til Finnøy, fortsatte vi ferden videre gjennom  Finnfasttunnelen til øya Finnøy.

Finnøy har ca. 3200 innbyggere, Judaberg er kommunesenteret. Hovednæringene til kommunen er jordbruk, havbruk og turisme. Vi finner mange gartnerier som driver med tomatproduksjon hele året. Tomatfestivalen blir arrangert hvert år i august.

På Judaberg finner vi  bedehuset Betel som er det eldste bedehuset i Ryfylke, som fremdeles står og er i bruk.

I 2010 ble en nøyaktig kopi av  emigrasjonsskipet Restauration sjøsatt på Finnøy. 4. juli 1825 drog Restauration fra Stavanger med de første utvandrerne til Amerika. Denne kopien er bygd ved Ryfylke Trebåtbyggeri. Båten ligger vanligvis til kai ved Judaberg.

Kaihuset på Judaberg, som er over 120 år gammelt, var krambu og redskapslager. Her fikk du både olje, parafin, hakker, dynamitt m.m. Og mannfolka målte krefter med melsekker. Nå er kaihuset butikk og bruktmarked, med ryfylkeprodukter som både kan brukes og spises.

Turen går innom  Sølvsmeden på Finnøy som drives av ekteparet Folke og Bjørg Helen Helle. Her ble vi med inn på verkstedet og fikk se hvordan produksjon av bunadsølv og kongekjeder ble til.  En del kjøp av stedets produkter ble det også.

Etter oppholdet her kjørte vi en rundtur. Vi passerte Hesby kirke, en vakker middelalderkirke med historisk sus og spennende fortellinger. Mektige menn har regjert på Finnøy. Ja, Norge ble styrt herfra på 1300-tallet.

Etter rundturen på Finnøy kjørte vi til øya Talgje som er den øya som ligger lengst mot sør i Finnøy kommune, med sine ca. 260 innbyggere, kjent for sin tomatdyrking , blomster og ei øy full av gammel historie.  Første stopp her var Talgje Kirke en  av de eldste og minste steinkirkene i Norge fra år 1140.                   

Gårdbruker Gard som var en meget god forteller guided oss gjennom kirken- og øyas historie, vi fikk høre  historier om mektige adelsmenn, sjørøvere og utvandringen til Amerika. Baron Gaute fra Tolga, Gard Toresson, Helliga Birgitta og riddar Olav Nilsson var velklingende navn.  Etter besøket i kirken gikk turen til Gard gartneri  hvor det ble kjøpt sommerblomster og tomater .

Alle begynte nå å bli litt sugen i magen, turen gikk derfor videre til Sjøberg Ferie på Rennesøy hvor vi fikk servert okstek og karamellpudding og kaffe til dessert.

Mette til sinns fortsatte vi turen videre til  Utstein kloster, Norges best bevarte middelalderkloster. Her ble vi med på en på en spennende omvisning.

Tiden var nå kommet til å tenke på hjemveien, etter en flott dag med mange opplevelser og fint vær, var vi tilbake i Stavanger by kl. 1730 .

Takk for turen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utenlandsturen 2017:


 

Vår utenlandstur iår ble elvecruise på Rhinen og Mosel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31.7.

Turen startet fra Sola med fly via Amsterdam til Frankfurt.

Landet i Frankfurt med 32 glade personer i feriemodus. Innleid buss kjørte oss sørover til vindistriktet Alsace hvor vi tibrakte natten.

 

 

 

1.8.

 

Etter frokost kjørte vi til Strasbourg som huser Europaparlamentet  og en nydelig bykjerne som heter Petit France. Her fikk vi hele ettermiddagen til å nyte inntrykkene og oppholde oss blant bindingsverkshus, kanaler og vinstuer.

Noen av oss tok en tur på kanalen slik at vi fikk beskue en del serverdigheter av både gammel og ny stil.

Kl 16.00 kjørte vi til havnen Rue du Havre hvor skipet MS France tilhørende det franske rederiet Croisi Europe som er Europas største elvecruise rederi .  MS France var et 2 dekks skip med komfortable lugarer på A og B dekk. Vi hadde alle fått lugarer på øvre dekk (A) lugarene var helt Ok selv om badet kanskje kunne by på problemer hva størrelse angår.

Etter at vi alle hadde fått kommet oss ut av reisehabitten og skiftet for middag ble det velkomstdrink i salongen med derav etterfølgende deilig middag og god drikke til maten.

Skipet gikk senere fra Strasbourg og seilte om natten til neste havn.

 

2.8

Etter frokost ankom vi Mainz hvor vi fikk anledning til å gå en tur i land. Noen besøkte sentrum som lå i gåavstand fra skipet. Etter et kort opphold her fortsatte turen til Rüdeheim her gikk vi i land alle som en for å beskue noen av byens severdigher som Käthe Wolfarts julebutikk. Andre tok stolheisen over vinmarkene opp til minnesmerket Niederwald denkmal mens andre smakte på en del lokale goder som for eksempel Rüdeheim kaffe.

Etter en god lunch om bord fortsatte skipet videre langs den vakreste elvestrekningen ned til Boppard hvor vi ble liggende til neste morgen. Etter en meget god middag var alle samlet til hyggelig samvær på øvre dekk.

 

  

 

3.8.

Om morgenen seilet vi det korte stykke ti Koblenz hvor Mosel og Rhinen møtes. Under oppholdet her var det god anledning til å ta en tur i byens innbydende gågate.

Etter lunch fortsatte vi oppover elven med dens flotte natur til Alken hvor vi legge til.

Buss møtte oss på kaien og tok oss med til Winningen hvor vi besøkte en vinbonde hvor smaksprøver ble servert.

Etter en hyggelig stund her gikk turen tilbake til skipet til middag og underholdning.

 

4.8

Fortsatte oppover elven og ser  de mange bratte vinmarkene og pittoreske landsbyene. Vi ankomm trivelige Cochem hvor vi har siste overnatting.

Her ble det tid for å oppleve sentrum av byen. Noen tok turen med fjellheisen til toppen av fjellet med utsikt over hele byen og dalen mens andre tok turen til Cocheim Slott (Schloss Reichsburg) som stiger dramatisk over byen. 

Om kvelden ble det gallamiddag ombord med god mat og drikke og underholdning av skipets mannskap.

 

 

5.8

Vi nyter frokost og går i land og møter vår buss tar oss til Nederland og vi ankommer vårt hotell utenfor av  Amsterdam.

Vel innstallert på hotellet ble vi hentet av buss som tok oss inn til Amsterdam by hvor en kanalbåt ventet for å ta oss med på  kanalcruise på  Amsterdams mange kanaler. Ombord i kanalbåten ble det servert en nydelig middag med mye godt i glasset.  En meget velykket avslutning på vår siste kveld av turen.

 

6.8.

Etter god frokost på hotellet ble vi hentet av buss som tok oss med til  småbyen Volendam hvor vi hadde en tur på byen før avsluttet med en god lunch og fortsatte til Schipol ,Amsterdam flyplass, for innsjekk og avreise til Stavanger hvor vi landet kl 1745.

Tusen takk for en hyggelig tur, alle kom vel hjem uten noen uhell av noe slag.

 

 

 


 

 

News
Search